Thursday, July 30, 2009

sekarang


kemungkinan ramai wanita, remaja perempuan dan budak perempuan,
mengalami masalah rambut sama seperti aku.
memang tidak dapat di sangkal lagi, tiada manusia yang di lahirkan tanpa kelemumur
kalau tidak membasuhnya. dan tidak akan wangi jika tidak men-syampoonya.

Ok.
di sini, sebagai manusia yang di lahirkan memang kerinting semula jadi,
aku memang ada masalah rambut yang amat teruk. kecik kecik dulu memang AFRO. tak tipu! Yang aku pelik sangat sangat macam mana rambut ni boleh kembang jadi afro. tapi sekarang tak menjadi masalah, rambut aku seperti ikut kata,

dia da pandai panjang ke bawah bukan panjang ke atas


tapi itu bukan isu nya sekarang, isu yang aku akan ke tengahkan ialah,
adakah kamu semua, memilih syampoo yang betul?
adakah kamu mengunakan syampoo mengikut peraturan?
yaaa... untuk syampoo rambut ada peraturannya.

secara rawak kita akan men-syampoo rambut setiap kali kita mandi,
adakah kita sedar dia akan merosokkan rambut dan menyebabkan ianya bercabang?
tentulah tidak sedar, kalau sedar kenapa buat? he hee..

di sini, aku ingin kongsi sebagai orang yang mengalami masalah rambut.

aku memang dari kecik paling TAK SUKA sikat rambut. sebab, mak aku sikat rambut da macam nak tebas pokok. tapi itu juga bukan isunya, sebagai orang yang di lahirkan berambut kerinting memang agak sukar untuk meniyisir rambut seperti rambut lurus. mereka memerlukan SIKAT yang bersesuain. tapi sikat bukan isunya, tapi syampoonya. sebelum ni, memang aku pakai syampoo sembarang asalkan wangi.
tapi sekarang (umur dah 22 tahun baru sedar), baru aku jumpa syampoo yang sesuai dengan jiwa dan rambut aku.

SUNSILK - SMOOTH & MANAGEABLE (pink)

aku bukan saja memakai syampoo dan perapi, malah juga mengunakan CONTROL LEAVE ON sebagai pelengkap gaya. serius aku katakan, bukan sahaja wangi, tapi ia juga tahan lama kewangian syampoo control leave on itu. walaupun sunsilk control leave on tidak mengekalkan bentuk rambut keringting sedia ada untuk bertahan lebih lama, tapi aku cukup puas hati mengunakannya. setakat ini, aku tidak banyak complaint mengenai syampoo ini. yang pasti aku cukup puast hati.



1. syampoo with creamy youghurt energizers – digunakan supaya tidak mengerbang. Boleh tahan tak mengerbang. Aku caya !

2. Nourishing conditioner – senang nak memudahkan aku guna jari, tak tersekat sekat. Aku caya !

3. Control leave on – kawal kelembapan, tak cepat kering, rambut wangi lama sikit. Aku caya !


Mesti ramai yang fikir aku da ketinggalan, sebab baru cuba syampoo ni sekarang, aku ni jenis tak mudah percaya, dan sering bertukar tukar syampoo. Tapi kali ni aku yakin aku akan bertahan lama dengan syampoo sunsilk ini. Yang mana pilihan kamu?

(=^;^=) bagi lelaki aku kurang pasti sama ada sesuai ke tidak. kerana bagi mereka yang aktif bersukan dan sering memakai wax, kadang kadang rambut menjadi kesat dan menimbulkan kurang selesa pada si pemakai. maka buatlah pilihan dengan bijak ok dan tidak salah jika mencuba ~ ~ ~

(=^;^=) lagi satu, perempuan adakalanya, suka main rambut lelaki yang originally nampak smooth. so, sesiapa yang awek mereka suka belai rambut, sila ambil perhatian ok




6 comments:

Lionel Azry said...

nasib baik gua pakai rejoice! :P

dila john said...

apsal plak nasib baik? bukan suke ker?
ishkk...

ayampinko said...

owng ok ja guna sunsilk...
lama tak lepak..
nko ok..?

shakinah said...

sumpah rambut aku pun kerinting dulu.
tapi takde lah afro.
hahahh.
:DD

Pais Chaos said...

kelapa dan orkid , bagus utk rambut!!

saya nak balik duit saya!!

dila john said...

pinky = ade jerk, aku nga pnjat pokok kowt mse kaw dtg blog

kinah = siyes weyh, ak xphm betul cmne aku leh jd afro dlu...

pasi = aahhh.. iklan 2 aku benci, slame ade iklan 2, budak2 xabes bahan aku...