Sunday, May 3, 2009

duit oh duit

hari ni aku balik pontian,
lame rasenya tak balik pontian,

yang bencinya aku hari ni,
aku balik rushing, bongok nyer IJM tak nak call aku,
aku bangun tido, pukul 11.23 a.m (anak dara ape engkau ni dila?)

aku amek nset, aku call mak aku,


‘ dila nak balik, dila tak nak g class’
‘balik la anakanda ku sayang, hati-hati sepanjang perjalanan ya anakanda. (kalau mak aku keturunan raja camni la bahasanya, tapi masalahnya mak aku bukan keturunan raja, so dia jawab
‘nak, balik, baliklah, kalau cikgu kau membebel kau tak pegi class, siap la kau, kan hari isnin ada class, ponteng jerk la kau ni)

ok… nanti dila bagi tau cikgu (aku bohong, ampun mak)

aku bangun, kejut ainaa yang selang hanya dua tilam ngan beliau,

‘ u bangun, i nak balik ni’

ainaa pon bangun, pastu pikir jab, nak balik ke tak. pastu baru dia kata

‘ok. i pon nak balik jugak’

aku pon mandi dengan laju, ainaa pon same, syampoo rambut ke tak dia tu, ainaa..ainaa.. kemudian, aku capai beg ungu yang boleh isi CPU kata daus, pastu masukkan barang yang memang wajib aku bawak kalau balik kampung. syampoo, perapi, lip gloss, perfume dan tak lupa, adik-adik aku yang cute di mata aku.

ainaa jerit
‘u charger da bawak?’
’suda’ aku jerit dari bilik no 3.

sambil pack barang, sambil berbual dengan ainaa tentang kesengalan IJM tak nak call awal-awal bahawa janji temu tak jadi. aku macam biasa, kalau balik kampung, mesti pakai kasut, tak smart jerk rasa kalau pakai slipar pegi class. taxi aku da call, am yang ikut kitaorang g batang bena pon da inform, naik jerk taxi, pastu aku makan coklat ainaa bagi pastu aku rasa mual, situasi macam ni aku dari dulu memang ada masalah, aku mabuk kalau naik keta, tapi tak semua, kadang-kadang jerk.

sampai jerk batang bena, aku cakap kat ainaa,

‘ memang bagus kan balik kampung tak keluarkan duit’
ainaa tepuk dahi n says yes.

aku mula cemas, duit aku semua dalam bank ainaa, aku cakap ngan ainaa

‘nanti sampai KL central u bank in la eh’.

ainaa nampak gusar, cemas serta panik sambil cek di dalam bag pink beliau.
‘ yes, i tak bawak kad bank’.

aku rasa macam nak menangis jerk…
apa barang nak balik johor duit ade RM 25 + sen-sen yang tak sempat aku kira? mari kita conggak cukup ke tak.

pegi seremban RM 2.80
pegi larkin RM 25.90
pegi pontian RM 5.30
semua sekali RM 34.00

korang ingat la kan, aku patut balik ke tak? ngan duit cume ada RM25 lebih tu. abah aku tak ada, dia pegi anta anak sedara dia kawin, time macam ni la kau nak kawin ye. baju da smart da ni, orang kt KTM da tengok lain macam, peluh dingin da selubungi kitaorang..

untuk pengetahuan korang, am yang join kitaorang pon, tertinggal duit kat uma..

p/s: moral of da story, jangan la balik tergesa-gesa, tapi masalahnya, kalau yang suka rushing-rushing tu la aku.


6 comments:

Anonymous said...

yg tragisnye....
bukan ainaa tetinggal kad bank..
tp kad bank die ade kat anis..
huhuhu
bukan salah anis ea..
salah ijm yg XNAK tepon dila...

influenza said...

dan2 la salah dila..
anis la yang salah tak ainaa kat atm dia..
ahhaha

Anonymous said...

amboiilaahhh...
anis amik kad atm ainaa jek...
xkn sampai nk bg atm lak kat ainaa...
mana mampu kak nk bg atm..
klu anis ade 17ribu pon blom tentu anis leh bg ainaa atm..
huhuhu~~~

influenza said...

typing error ok!!!

Anonymous said...

x payah la bg tau name i ainaa..
hahaha

bia i yg tentukn sape besalah..

1) IJM!( sbb die la ktorg balik kelam kabut)

2)kad atm itu sendri..(haha sape suh x de bunyik alarm ke pe..snang sket nk dkesan..)

3) da tentu la cik anis..(haha..da simpan kad org x nk ngaku..)

u stuju x?

dila john said...

of course la i setuju cik pwimses..